Saturday, 17 February 2018

Oh izza!


Tengah temankan iris buat kerja rumah.

Mama: izza... apa tu maksud 'good night'

Izza: erm... Assalamualaikum!

Mama: oh anak,  tu ucapan sebelum tidurlah!

Oh Izza!


Nikmat menjadi ibu bapa ni,  Ya Allah.. .sangatlah besar.  Keletah anak-anak ni lah jadi penghibur.  Kekadang tu memang rasa mau tukar jadi singa pun ada.. Hahaha tapi ndak la kali.  Bagus sudah jadi manusia ni.

Aku mau simpan ni slot drama swasta izza ni. Bertuah punya anak.

( baca post pasal otak cantik di fb)

Mama: Nah izza,  rupanya kita ni kena makan 'greek yogurt' untuk kasi cantik otak...kau tau kaitu apa 'greek yogurt' ?

Izza : (dengan selambanya jawab) bahasa english

Mama : ... ( macam ada telur pecah atas kepala)

Suwit sangat ku rasa ko ni izza... Semoga anak-anakku menjadi anak yg menyenangkan dan diberkati Allah swt selalu. Aaminn

Monday, 24 April 2017

April oh April

Bismillah

April 2017, Ya Allah,  rutin yang padat sebulan. Bayangkan hanya seminggu saja dalam bulan ni aku di office. Minggu pertama, operasi. Kedua, kursus. Ketiga, kat office. Keempat, operasi.
betapa ku mengiginkan berada di spa saat saat gini

Tapi sebenarnya ada orang lain yang lagi sibuk. Paling best bila sibuk sebab bekerja sendiri, bisnes sendiri. Penat yang berbaloi. Tapi kan, apa yang kita sibukkan sebenarnya ni?

Apa yang kita kejar sebenarnya?
Apa hal yang menyibukkan kita sangat tu?

Wahai diriku, muhasabahlah. Apa hasil ko dapat dari kesibukan mu tu.
Renunglah dalam-dalam

Friday, 7 April 2017

Transform like an Eagle

Bismillah

Perubahan.
Semua orang ingin berubah,  berubah menjadi lebih baik,  tapi apakah tindakan kita untuk berubah.

Aku salah seorang yang inginkan perubahan. Tapi ada hamba Allah berkata,  kita sebenarnya perlu transform. Ibaratnya cerita helang.

Helang antara burung yang panjang umurnya.  Lebih kurang sehingga 70 tahun.  Tetapi,  diusia 40 tahun,  helang perlu buat keputusan yang perit dalam hidupnya.  Mati atau teruskan hidup.

Kenapa?  Masa tu,  paruhnya telah panjang,  kukunya telah tumpul,  dan bulunya sangat banyak dan berat.  Ini bukan helang si pemburu.
Oleh itu,  ia akan terbang di atas puncak gunung.  Ia akan mematuk-matuk batu sehingga paruhnya patah.  Sudah itu, tumbuhlah paruh yang baru.
Dengan paruh baru yang tajam,  helang mencabut kukunya yang tumpul,  lalu menanti kuku baru yang lagi tajam.  Ketajaman kuku itu digunakan pula untuk menarik bulu yang sarat di sayapnya. Akhirnya,  setelah 3 purnama,  the new helang mula terbang di ruang angkasa. Sang helang yang tangkas meneruskan pemburuannya.

Begitulah dengan diri kita,  ada saatnya ujian atau cabaran tu terlalu berat untuk kita. Tunduk,  lesu,  tidak mampu berkata. Hanya helaan nafas kedengaran. Tetapi,  inilah masa kita harus memilih. Terus terkulai layu atau bangkit selayaknya pahlawan.

Ayuh kawan,  kita adalah pejuang.  Bukan takdir kita untuk kalah. Bangkit,  bangkitlah dengan megah,  dongak kepala,  pandang ke depan.  Ayuh,  mulakan langkah pertamamu. Percayalah,  setiap langkahmu tidak akan sama lagi kerana kini kamu adalah dirimu yang baru.

Take your first step

Sunday, 26 March 2017

Outstation

Bismillah

Minggu ni jadual untuk outstation sangat padat.  Bila dapat baring,  barulah lurus urat saraf ni.  Membayangkan diri berada di spa.  Tapi sauna paling best jugalah.  Bagi peluh-peluh badan,  rasa ringan.  Syoknya

Positifnya,  bila outstation ni,  ko boleh pilih hotel mana nak stay.  Best apa, boleh review hotel mana paling best.

Pointnya,  apa pun pekerjaan kita buat,  stress ka,  penat ka,  jika nawaitu kita betul,  in shaa Allah dipermudahkan.

Saturday, 18 March 2017

TIPS PENYUSUAN


Bismillah

Bila berjaya menyusukan anak-anak sampai 2 tahun ni, selalu kawan-kawan tanya apa rahsia.
Takda rahsialah, cuma rajinkan diri tambah ilmu pasal penyusuan ni. 
So, ni kira tips la yang saya amalkan yer

1) Apa makanan untuk banyakkan susu?
- Tak tahu lah. Makan je apa nak makan. Janji sedap, khasiat. Perut kenyang, senang hati. Dah senang hati, kompom la susu mommies pun meriahkan.

2) Berapa kali nak bagi susu?
- Yang ni suka hati berapa kali nak bagi. Sumbat je selagi si manja nak.

3) Saya kerjalah, tak dapat bagi direct feeding?
- Camtu kena rajinlah pam susu buat stok. Melainkan ofis dengan rumah uolls sebelah je, dengar anak nangis, balik jalan kaki je.

4) Susahlah kalo kena outstation macamana?
- Bab ni ada 2 pilihan samada buat stok banyak2 pastu tinggalkan si manja dengan orang yang dipercayai atau mommies bole angkut sekali si manja dan penjaganya. Hah, kalo saya tentunya pilihan kedua.

5) Saya mengandung, bolekah teruskan penyusuan?
- Tu kena rujuk doktor la sebab tahap kesihatan masing2 tak sama. Tapi saya dulu teruskan saja. Alhamdulillah, takda masalah

6) Anak dah 2 tahun, macamana nak 'wean off'?
- Hah, yang ni K-Mom pun nak tau caranya. Anak dah masuk 4 tahun ni. Asalnya nak cukup 2 tahun je, ni dah terlajak sampai tadika ni.

So, kalo ada mommies yang tak dapat jayakan penyusuan si manja anda sampai 2 tahun, usah susah hati. Anda masih ibu yang hebat. Yang penting, untuk si manja yang seterusnya, bekalkan diri dengan ilmu penyusuan. Banyak pakar laktasi diluar sana. Join mana2 group penyusuan atau bole follow Pn. Noorfazilah Abd Rahman. Banyak info yang dikongsi, rajinkan diri je. Apa yang aaya nak pesan, sememangnya tidak mudah menjayakan misi penyusuan ni tetapi tidak mustahil. Kuatkan mental, luruskan niat In Shaa Allah dipermudahkan.
Gudluck mommies & bakal mommies
Aja aja fighting

STRESS AWAY



Pap pap, "Mama, buka pintu"
Iza masuk sambil tangannya memegang buku. Terpapar gambar makhluk ciptaan Tuhan.
"Hurm, mau main teka nama lah ni, " desis hatiku.
"Ok iza, ini apa? " Kura-kura jawabnya. 
"Kura-kura tinggal di mana? "
"Air JUS"
Tetiba terasa tapak kaki ku digeletek tanpa henti. Sungguh tak ku tahan